YAZ TATİLİNDE ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNİ İHMAL ETMEYİN
Çocuklarımız karnelerini aldılar. Yoğun geçen bir yılın ardından uzun sürecek olan bu tatilin sıkıcı hale gelmemesi için ne yapmalıyız?
İyi değerlendirilmesi halinde kişi tatil sonrasında kendini yenilemiş ve gelişmiş olarak görecek. Bunun için en büyük görev, anne ve babaya düşüyor. Öncelikle karne gündemden düşürülmeli ve aile toplantısı yaparak bir yaz programı yapılmalı.
Karne sonucuna göre çocukları akranlarıyla kıyaslamaktan vazgeçin.
Sanal-yasak değil ancak kontrollü kullanılmalı: Yaz tatili için planları, hedefleri olmayan ,bu konuda anne-baba desteğinden de mahrum kalan çocukları, televizyon, internet, bilgisayar oyunları ve cep telefonları esir alacaktır. Bu esaret, çocukları pasifleştirecek, gerçek hayattan koparacaktır. Bu nedenle çocuklara ilgi ve yetenekleri, yaş ve cinsiyetlerine uygun iş ve sorumluluklar verilmeli.Sanalda sınırlar belirlenmeli. Örneğin bilgisayar kullanımı için çocuğunuzla bir anlaşma yapın. Bir saat dilimi belirleyin. Çalar saat ayarlayarak ta bunun kontrolünü sağlayabilirsiniz. Çünkü çocuk oyuna dalarak süreyi aşabilir.Bilgisayarı çocuğun kendisinin getirmesini isteyin.Kendi getirdiğinde,tekrar kendi istediği başka bir zaman diliminde bilgisayarı kullanabilir.Ancak; siz alıyorsanız siz istediğinizde tekrar oynayabilir.Bunu konuşup kural olarak belirlerseniz.İşe yaradığını göreceksiniz.
Yaz Kur'an kursuna gitme teşvik edilebilir: Çocuklar, hayatlarını şekillendirecek, anlamlandıracak bilgi ve alışkanlıkları, gönlün ve ruhun huzur kaynağı olan Kuran’ı genelde yaz Kur'an kurslarında öğrenir. Anne-babalar, camiye göndermenin yanı sıra öğreneceklerinin ne anlama geldiği konusunda onları bilgilendirirlerse, çocuklarda camiye gitme ve öğrenme şevki artacaktır.
(Bilgilendirme hususunda dikkat edilmeli çok yüzeysel ahlakı bilgiler yeterlidir. İşlem öncesi dönemde çocuklarda soyut kavram gelişmediğinden çocuklarda yanıt bulamayan soru-sorunların ortaya çıkmasına, korkulara neden olabilirsiniz.)
Anne-baba eline kitap almalı: Anne-babaların eline kitap alması, zaman zaman yolunu kitapçılara, kütüphanelere düşürmesi, çocukların kitap okumasına yardımcı olmada bir başlangıç olabilir. Kitap okuyan insanlarla tanışmak/tanıştırmak, yine ailecek bir kitap üzerinde sohbet etmekte çocuğun ilgisini çekmede işe yarayacaktır.
Geziler ve yaz spor kursları monoton hayatı renklendirir: Geziler, monoton hayata canlılık katar. Tarihî, manevî ve kültürel geziler, çocukların ruhunu dinlendirecek ve zihinlerini açacaktır.Çocukların ilgi ve istekleri doğrultusunda sportif faaliyetlerle ilgilenmesi ruh ve beden sağlığı için oldukla önemlidir.Daha çok hobi ağırlıklı yaz okulları da faydalı olacaktır.Yeşil alanlarda çıplak ayakla dolaşmak için Sakarya’da alan çok...Bol bol piknik yapmak,eş dost sohbetinde bulunmak çocukların yanı sıra sizin sağlığınız içinde önemlidir…
PDR.Emel SEVENCAN