Alışveriş Videosu

Ülker İçim Ayran 1 lt

Ülker İçim Ayran 1 lt

2.75

Bu ürünü bulabileceğiniz reyonlar
Taze Ürünler | Yoğurt - Dondurma | Ayranlar | Büyük Boy Ayranlar |
Marka: ICIM
Stok Durumu: Var
   ya da   
0 yorum  0 yorum  |  Yorum Yap

 

 İçim, ayran

Türkiye ayran pazarı 2006 yılında % 25 oranında büyüme kaydederken, (Nielsen) ayran hane penetrasyonu ise % 24 artış ile pazar büyümesine paralel bir artış gösterdi. (KMG). Pazarın 2007 yılında, 2006’ya oranla yüzde 10’luk büyüme göstererek 247 milyon YTL’den 272 milyon YTL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ülker, ayran üretimine 1996 yılında Ak Gıda tesislerinde başladı. 2006 yılı itibariyle İçim Ayran’ın pazar payı yüzde 15’e ulaştı. 2007 yılında pazarın büyümesine paralel olarak firma pazar payının da artması bekleniyor.

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Ayran, Türk mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. En çok görüldüğü yer Türkiye'dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler'in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. 

Ayran yapılışı yöresel farklılıklar göstermemekle birlikte çeşitleri açısından farklılık göstermektedir. Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devirdaim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran Susurluk ayranı olarak bilinir. Türkiye'nin bazı doğu kesimlerinde ise karıştırma yöntemi ile yayık ayranı elde edilir ki bu ayran lezzetli ve bol köpüklü olur. 

Ayranın faydaları yararları 

Yaz günlerinin vazgeçilmez içeceklerinin başında gelen ayran, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor. 

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sıcak yaz günlerinde, vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve mineralin yerine konması açısından büyük önem taşıyan ayranın, sağlık açısından son derece yararlı bir içecek olduğunu söyledi. 

Ayrıca ayran türk mutfağının vazgeçilmez bir içecek türüdür.

M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Ayran Türkiye’nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor. Ayranın yararları nedir?

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Ziya Mocan ayranın faydalarını şöyle sıralıyor: ‘Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz. İçinde katkı maddesi yoktur. Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.’

Tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir. Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle veriyor: ‘Tuz tansiyonu yükseltir, ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilemez. Ama ayran ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir.

Ayranın rahatlatıcı etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ziya Mocan bu etkisinin neye bağlı olduğunun bilinmediğini söylüyor: ‘Bazılarında uyku haline neden olur. Ama buna ayranın neden olduğu ispatlanmış bir şey değil.’ Yayık, tereyağı çıkarmak için sütün, yoğurdun içinde çalkalandığı kap veya makineye verilen isim. Saatlerce süren çalkalamadan sonra tereyağı oluşur, yayıkta kalan içecek ise yayık ayranıdır. Balıkesir’in Susurluk ilçesinden adını alan Susurluk ayranı şöyle yapılıyor: Ayran, küçük bir elektrikli motorlu kazan içine ek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde boşaltılıyor. Böylece ayran bol köpüklü oluyor.

Yorum Yap

Adınız:


Yorumunuz: Not: HTML'ye dönüştürülmez!

Oylama: Kötü            İyi

Doğrulama kodunu giriniz:



Etiketler: icim, ayran,