Alışveriş Videosu

Sek Pastörize Günlük Süt 500 ml

Sek Pastörize Günlük Süt 500 ml

2.45

Bu ürünü bulabileceğiniz reyonlar
Taze Ürünler | Sütlük Grubu | Süt | Süt Günlük - Pastorize |
Marka: SEK
Stok Durumu: Var
   ya da   
0 yorum  0 yorum  |  Yorum Yap

 

Günlük sütler, çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63 °C de 30 dakika veya 72 °C de 15 saniye ısıl işleme tabi tutulup ardından aniden soğutularak üretilirler. Bu işleme “pastörizasyon” denilir ve amacı patojenik bakterileri öldürmek veya etkisiz hale getirmektir. Pastörizasyon ile sütteki toplam canlı bakteri sayısı önemli ölçüde azalmakta ancak, sıfırlanmamaktadır. Ayrıca bu işlem sırasında mikroorganizmaların bir kısmı yaralanmakta ve uygun ortam oluştuğunda kendilerini yenileyerek üremeye devam etmektedirler.  Bu nedenlerden ötürü sütün depolanması sırasında “microbial üreme” görülebilir. Uygun depolama koşullarında saklandığında günlük sütün (pastörize sütün) ömrü birkaç gün ile sınırlıdır. Her bakterinin üreme koşulları diğerinden farklıdır, ancak çoğu bakteri buzdolabı sıcaklığı olan 5 °C de üreyemez. Bu nedenle pastörize sütleri açılmadan önce de, sonrasında da buzdolabında saklamalıyız. 

Uzun ömürlü sütlerin üretiminde değişik teknikler kullanılır. En yaygın olan UHT (ultra yüksek sıcaklık)  yöntemde süt, en az 135 oC’de 1 saniye, sürekli akış altında ısıl işleme tabi tutulur. Bir diğer yöntem de ise süt en az 115 oC’de 13 dakika veya 121 oC’de 3 dakika gibi uygun zaman sıcaklık kombinasyonunda, ısıl işleme maruz bırakılır. Süt ısıl işlemin hemen ardından ani soğutmaya tabi tutulur. Her iki yöntemin de hedefi sütün içindeki bütün mikroorganizmaları ve sporlarını yok etmektir. Bir başka deyişle “steril” bir ürün elde etmektir. Bu sütler aseptik şartlarda doldurulan karton kutularda piyasaya sunulurlar. Bu tekniklerle üretilen ürünlerin raf ömrü uzun olur. Mikrobiyolojik açıdan bir risk taşımazlar ve açılmadıkları taktirde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında saklanabilirler. Bu ürünler çevreden gelebilecek mikroorganizmaların etkisiyle bozulabileceğinden, açıldıktan sonra pastörize sütlerde de olduğu gibi buzdolabında saklanmalıdırlar.

 

Sütlerin standartları yasalarla belirlenmiştir. Bilimsel gerçekler gözönüne alınarak hazırlanan yasalar çerçevesinde üretim yapıldığı taktirde, her iki teknikle üretilen sütler önemli besin kaynaklarıdır. Hiçbir katkı maddesi bulunmayan günlük süt, anne sütüne en yakın olan, en besleyici süt çeşididir.

 

Süt, hiçbir gıda maddesinin tek başına karşılamayacağı, vücudun ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini içerir. Günde 1 litre günlük süt tüketerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin çok büyük bir bölümünü karşılayabiliriz.

 

Diğer süt çeşitlerine oranla daha fazla besin içeren günlük süt, pastorize süttür, yani pastörizasyon işleminden geçmiştir. Günlük süte uygulanan pastörizasyon işlemi sadece ısısal bir uygulamadır. Bu yolla, sütün besleyiciliğine zarar vermeden zararlı maddelerden arındırılmasını sağlanır. Bu nedenle, günlük süt anne sütüne en yakın, en besleyici süt çeşidi olma özelliğine sahiptir.

UHT yani uzun ömürlü sütün, günlük sütten farkı ise, uzun süre bozulmadan korunabilmesi için günlük sütten daha fazla ısısal işleme tabi tutulmuş olmasıdır.

Her gün mutlaka günlük süt!

Hangi yaşta olursak olalım, sağlıklı beslenmek, yani vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak alabilmek için her gün mutlaka günlük süt tüketmeliyiz.

Özellikle anne sütünden kesilen bebeklerin, çocukların ve bebek bekleyen hanımların günlük süt tüketmesi çok önemlidir. Günlük sütün yüzde 30'u kalsiyumdan oluşur. Bir litre günlük sütteki kalsiyum miktarı, günlük kalsiyum ihtiyacımızdan daha fazlasını karşılar.

Kalsiyum 35 yaşımıza gelene kadar kemik gelişimimize katkıda bulunur; 35 yaşından sonra ise osteoporoz, yani kemik erimesine karşı kemiklerin gücünü korumasını sağlar.

Süt içmek istemeyen çocuklarınıza mutlaka günlük süt içirin. Hoş kokusu ve lezzetiyle günlük süt çocuklarımıza kendini mutlaka sevdirecektir. Ayrıca, görüntüsünü renklendirmek ve daha cazip hale getirmek için, günlük sütün içine muz, çilek vb. katı meyveler atabilirsiniz.

Yorum Yap

Adınız:


Yorumunuz: Not: HTML'ye dönüştürülmez!

Oylama: Kötü            İyi

Doğrulama kodunu giriniz:



Etiketler: sek, pastorize, gunluk, sut, 1/2,