Alışveriş Videosu

Bizim Paket Margarin 6x250 gr

Bizim Paket Margarin 6x250 gr

9.45

Bu ürünü bulabileceğiniz reyonlar
Kuru Gıda | Çorba - Sıvı Yağlar - Margarin | Margarinler | Margarin Paket |
Marka: BIZIM
Stok Durumu: Var
   ya da   
0 yorum  0 yorum  |  Yorum Yap

 

Bizim margarin ile yapılan yemeklerin lezzetinden yemeğe doyamıycaksınız. nefis kokusu ve muhteşem lezzetiyle mutfaklarınızın vazgeçilmez tadı bizim yağ.

tüm happy center marketlerde ülker bizim yağ margarinlerine kolayca ulaşmanız mümkün deneyin inanılmaz farkı görün. yemekleriniz lezzetle şenlensin.

Fransa kralı 3. Napolyon 1867'de tereyağına benzeyen bir yağın üretilebilmesi için bir yarışma başlatır.1867'de başlayan bu yarışmayı 1869'da Mége Mouries don yağı ile sütü karıştırarak kazanır. Bu karışımın karıştırılıp, soğutulması sonucunda iri kristaller oluşmuştur. Bu kristalleri inciye benzeten kaşif, Latince inci (Margarita)'dan esinlenerek ürüne margarin ismini vermiştir. 1869'da ilk patenti alınan bu yağ tamamen hayvansal orijinli bir yağdır. 1877'den sonra yavaş yavaş bu yağın içine bitkisel yağlar da katılır.

Ondokuzuncu yüzyılda tüketimin artmasıyla birlikte, hayvansal yağlara büyük bir talep oluşunca, margarin fiyatları yükselip likit yağ kullanımı gittikçe artmaya başlar. 1907'de likit yağ miktarı kullanımı, margarin kompozisyonu içinde yüzde 30'lara çıkar. Bu arada çok ciddi bir değişim de ortaya çıkar. Alman kimyager Wilhelm Norman ilk olarak 1909'da hidrojenasyon tekniğini bitkisel yağlarda uygulamaya başlar. Bu, margarin sanayinde ciddi bir dönüm noktasıdır.

1906'da ilk hidrojenasyon tesisi İngiltere'de kurulur. 1909'da ise ilk olarak hidrojene pamuk yağı, margarin üretiminde kullanılmaya başlar. Yirminci yüzyılın başlangıcından ortalarına kadar margarinin içeriğinde çok ciddi bir değişiklik olmaz. Değişiklik daha çok 1960 ve 1980'lerde fraksiyon ve interesterifikasyon tekniklerinin margarin sanayinde kullanılmasıyla başlar.

Yıllar içinde margarinin formunda da bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. 1890'larda ilk önce elle yapılan bu formlar, ufak kaselerde veya fıçıların içinde elde edilmiştir. 1890'lardan sonra ilk olarak etiketlenmeye ve daha küçük ambalajlar halinde gelmeye başlar. 1910- 1920 yılları aralığında, ilk olarak paketleme makineleri devreye girer. 1926 yılına gelindiğinde bütün dünyada margarinlere vitamin ilavesinin gerekli olduğu kanısına varılıp, A ve D vitamin ilavesi kesin bir standarda bağlanır. 1940'larda özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra teknoloji tamamen açık sistemden kapalı sisteme geçer. 1945'te tamamen bitkisel kökenli margarin üretimi gerçekleştirilir. 1960'larda ilk olarak kase margarinler piyasaya sürülür. Bu margarinler düşük erime noktalı, yumuşak/sürülebilir çok yüksek miktarda, likit yağ içeren margarinlerdir.

1932 yılında Türkiye'de ilk hidrojenasyon tesisi kurulmuş, 1952 yılında ise gerçek anlamda margarin ambalajlı paket margarinlerinin üretimine başlamıştır. 1970'li yılların ortasından itibaren de kase üretimine geçilmiştir.

Bitkisel margarinler ilk olarak Türkiye'de 1952 yılında kullanımına başlandığı andan itibaren, tamamen bitkisel yağ bazlı olarak üretilmiştir. Türkiye'de hiçbir zaman hayvansal yağ veya balık yağı margarin kompozisyonuna girmemiştir.

Margarinlerde tüm dünyada devamlı bir gelişme söz konusu olmuştur. 1994 yılında Harvard Üniversitesi'nde yapılmış olan bir çalışmanın neticesinde trans yağlar konusundaki bilgiler ortaya çıkar. O güne kadar trans yağ asitleri doymuş yağ asitlerinden biri gibi düşünülmektedir. Ama 1990 yılında yapılan bir klinik çalışma trans yağ asitlerinin kardiyovasküler risk taşıdığı gerçeğini ortaya çıkarır*. İşte bu tarihten itibaren yeni teknolojiler (fraksiyon / interesterifikasyon gibi) kullanılarak, yavaş yavaş trans yağı çok düşürülmüş margarinler üretilmeye başlanır. Bu margarinlerin üretiminde 1960'larda başlayan fraksiyon teknolojisi ile 1980'lerde keşfedilip 1995 sonrası geliştirilen interesterifikasyon teknolojisinin de çok büyük rolü olmuştur.

1995 yılından itibaren gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de margarin sektörü, değişen algılama ve bilimsel bilgileri gözöününe alarak kendini düzenleme yoluna gitmiştir. 1999 yılından itibaren margarinde trans yağ çalışmaları Türkiye'de de başlamıştır, bu çok ciddi bir teknolojik yatırım anlamına gelmektedir.

1999'da Türkiye'de bazı büyük firmalar bazı ürünlerinde trans yağ oranını %1-2'ye kadar düşürmüşlerdir. Üretici firmaların genelinde tüm margarinlerde trans yağ sorununun çözülmesi için bu tarihten başlayan bir geçiş süreci yaşanmış ve bu süreç 2006'da tamamlanmıştır. Sürecin tamamlanabilmesi için gelişen teknolojinin takibine gereksinim duyulmuş ve önemli ölçüde bir maliyet ile yatırım gerçekleştirilmiştir.

Margarinin kompozisyonu genellikle ulusal standartlara ve margarin çeşidine bağlı olarak değişmektedir. 

Türkiye'de margarin regülasyonları şu evrelerden geçmiştir:

İlk kez 1930'da yayınlanan Gıda Maddeleri Tüzüğü ile Türkiye'de gıda maddelerinin tümünün üretimi yönlendirme ve kontrol altına alınmış, bu tüzük daha sonra bazı küçük değişiklikler geçirmiştir.

Margarinler hakkındaki ilk önemli çalışma ise 1974 yılında yayınlanan TSE 2812 sayılı bitkisel margarin standartıdır. Bitkisel margarin üretimi 1974 yılından 2008 yılına kadar bu standartta yapılan bazı değişikliklerle kontrol edilmiştir. Bu standarda göre bitkisel margarin "çeşitli bitkisel yağların kısmi olarak hidrojene edilmeleri neticesinde elde edilen sertleştirilmiş rafine yağlardan veya bu yağlara çeşitli rafine bitkisel yağların karıştırılmasından elde edilen ve içerisinde emülsiyon halinde su ve/veya pastörize fermente yağsız süt, pastörize taze süt, süttozu ve peynir altı suyu tozu ile katkı maddeleri bulunabilen mamuldür" şeklinde tanımlanmaktadır. Bu standarta göre margarin en az %80 yağ, en fazla %16 su içermelidir.

2008 yılında ise AB mevzuatlarına uyumlu kodeks çalışmaları sonucunda "Sürülebilir Yağlar/Margarin Ve Yoğun Yağlar Tebliği" yayınlanmıştır. Bu tebliğe göre ise etiketinde detaylarının belirtilmesi suretiyle farklı oranlarda yağ ihtiva eden margarinlerin üretimi mümkündür.
MÜMSAD üyesi margarin firmaları (Türkiye margarin pazarının yaklaşık %90'ını oluşturmaktadır) trans yağsız (%1'den az trans yağ içeren) margarin üretimini 2006'da gerçekleştirmişlerdir. Bu tarihten sonra MÜMSAD "ürünlerimizde trans yağ yoktur" ibaresini kullanmak üzere gerekli yasal izinlerin alınması için ülkemizde tüm gıdaların üretim izinlerini verme yetkisine sahip Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmuştur. Bakanlık 2007 yılı Ağustos ayında etiketleme tebliğini değiştirerek %1'in altında trans yağ içeren ürünlerde "trans yağ yoktur" denilebileceğini kabul etmiştir.

 

Yorum Yap

Adınız:


Yorumunuz: Not: HTML'ye dönüştürülmez!

Oylama: Kötü            İyi

Doğrulama kodunu giriniz:



Etiketler: paket, bizim, margarin, 250, ode,